A gyors rádiókitörés(ek) (FRB = Fast Radio Burst) illetve ezektől függetlenül a Tejútrendszeren belüli forrásokból származó esetleges rövid rádiófelvillanásokkal kapcsolatos gondolatok

 

Dr. Györfi András :

A gyors rádiókitörésekkel kapcsolatsan bukkantam egy érdekes megfigyelésre itt

https://arxiv.org/pdf/1503.05245v2.pdf

Az utóbbi 15 évben észlelt FRB-k Földtől mérhető távolsága egy bizonyos mintát mutat. Pontosabban a diszperziós mértékük (DM) a 187,5 parszek/köbcm többszörösei – ld a mellékelt ábrát.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy ETI azért ütköztet fekete lyukakat vagy neutroncsillagokat, hogy mi felkapjuk a fejünket. Hiszen gazdaságosabb módot is el lehet képzelni egy kommunikációs csatorna megnyitásához. Hiszen ne feledjük, hogy a DM nemcsak a távolság, hanem az interstelláris médium plazmasűrűségének is a függvénye, tehát ezt is figyelembe kellene venni az ütközések helyszínének megválasztásához (már ha az ETI fejével gondolkodnánk).

Ráadásul a Frey Sándor cikkében vázolt FRB ismétlődő jellegű – ez arra utalhat, hogy nem kataklizmikus jellegű ütközések okozzák őket (pillanatnyilag nem tudom elképzelni, hogy két fekete lyukat yo-yoként lehetne kocogtatni – bár lehet, hogy csak az én képzelőerőmmel van baj). Valószínűbbnek tartom, hogy valami módon a sötét anyag és a barionikus anyagnak a gravitáció vagy egy ismeretlen kölcsönhatás által mediált jelensége áll a dolog hátterében. De a 121102 DM-je akkor is közelítőleg többszöröse a 187,5-nek: 557. Vajon miért?

 

 

 

Újabb anyagok!

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!

 

SETI javaslat 1

 

SETI javaslat 2

 

SETI javaslat 3