Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

   Augusztus 10.-ére a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia Állandó SETI Bizottsága, amely még az 1970-es évek elején alakult, összehívta története első videokonferenciáját. A Bizottságnak jelenleg 60-nál több tagja van az egész világról. Évente kétszer ülésezik, ősszel az aktuális asztronautikai világkongresszus idején (idén októberben Ausztráliában), és márciusban Párizsban, amikor a programbizottságok üléseznek. Elég nyilvánvaló, hogy a modern technika igénybevételével időről időre videokonferenciákon is kapcsolatba léphetnek a tagok, anélkül, hogy utazniuk kellene.

   Az első videokonferenciára kísérleti jelleggel került sor azért az esti órákban, hogy minél több tag vehessen részt a legaktívabb kontinensekről (Amerika, Európa, Ausztrália). Összesen mintegy húszan voltunk végig bekapcsolva. A két órás beszélgetést két hölgy moderálta Kanadából, illetve az USA-ból. Jelen volt Claudio Maccone a Bizottság elnöke (Olaszország), Mike Garrett alelnök (Anglia), és Andrew Siemion titkár (USA) is. Képviselve volt még Mexikó, Ausztrália és személyemben (mint emeritus tag) Magyarország is.

   Hosszú lenne az összes megtárgyalt témát felsorolni, ezért csak a legérdekesebbeket említem. Rögtön elsőként Siemion beszámolt a Rio Skála új, 2.0 változatának kidolgozásában elért eddigi eredményekről és a terveikről. Bejelentette, hogy erről előadást tartanak majd októberben az ausztráliai kongresszuson, és kérte, hogy a bizottság ottani ülésén vegye napirendjére a téma megvitatását. (Hozzászóltam, hogy előbb kellene meghallgatni az előadást, és csak azután kerülhet a bizottság elé. Ennek azonban technikai akadályai vannak.)

   Martin Dominik (UK) bejelentette, hogy a londoni Royal Society épületében 2019-ben nagyszabású SETI kiállítást terveznek. Jill Tarter felhívta a figyelmet, hogy ezen interaktív módon jelenjen meg a Rio skála bemutatása is.

   Jill Tarter (USA, SETI Institute) és Rosa Ramirez (Mexikó) felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyben van a Hold túlsó oldalára elképzelt zavarmentes övezet (amely később SETI megfigyelésekre is kiválóan alkalmas lenne), ugyanis a NASA és az ESA a Hold túlsó oldala fölé, az L2 pontba, aktívan sugárzó űreszközök helyezését tervezi.

   Stelio Montebugnioli (Olaszország) bejelentette, hogy az olasz SETI megfigyelőhelyekről előkészületeket tesznek egy esetleges digitálisan modulált idegen jel felismerésére és vételére.

   Jill Tarter hangsúlyozta a SETI Institute által kezdeményezett, optikai SETI program jelentőségét, amely az egész Földön megfelelően elhelyezett távcsövekkel váratlan, gyors, tranziens lézerjelek észlelésére lenne alkalmas - bármikor és bárhonnan érkezzen is.

   Paul Shuch (USA) beszélt arról, hogy a bizottság által még 1970 körül kidolgozott és elfogadott „protokollok” (ezek egy esetleges felfedezés esetén tanúsítandó magatartásra és az ezzel kapcsolatos feladatokra vonatkoznak), időközben elavultak, és ezeket újra kellene tárgyalni.

   A jelenlévők egyetértettek abban, hogy hasonló videokonferenciákra a jövőben is szükség lenne.

                                                          Almár Iván

 

 

Újabb anyagok!

 

Dr. Almár Iván: az okostelefonok univerzuma

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!

 

SETI javaslat 1

 

SETI javaslat 2

 

SETI javaslat 3