Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

A kaliforniai SETI Intitute "Decoding Alien Intelligence" címmel rendezte meg SETI-újragondoló találkozóját 2018. március 14-16-án. A találkozó két fő téma, az idegen értelmes lények technológiai jelei és az értelmes lények gondolkodása és kommunikációja témák köré szerveződött.

A találkozó újdonsága volt, hogy nagy arányban szerepeltek a SETI-vel foglalkozó új kutatói generáció képviselői, és hogy a társadalomtudományok is helyet szorítottak maguknak az amúgy is multi- és interdiszciplináris SETI-palettán. Egy felmérés szerint minden negyedik amerikai ismeri a SETI-t, és azt gondolják, hogy a SETI-kutatások a földön kívüli értelmes lények jeleit keresik, és jelentős állami támogatással működnek. E két állítás egyike sem igaz: a SETI rendkívül sokszínű kutatási terület, és ma már nincs olyan központi szervezete, mint amilyen az 1990-es évekig a NASA volt. Sokféle szervezeten belül, kutatóintézetekben és egyetemeken is folynak SETI kutatások, amelyből a SETI Institute csak egy. Egyetlen ilyen csoport sem kap közvetlen állami támogatást, a SETI Institute adományokból valamint kutatói pályázatai segítségével tudta fenntartani magát, illetve kutatásait. A kutatások témáiban központi helyet foglal el az I (intelligencia) nélküli SETI, azaz a földön kívüli élet kutatása, és ezen belül is a földi élet mint analógia jobb megismerése, mikrobális szinttől a központi idegrendszer vizsgálatáig, illetve egyre fontosabb terület a biológiai lények által létrehozott mesterséges intelligencia kutatása, a gyakorlattól annak filozófiai vonatkozásaiig.

A jelen találkozó fókuszpontjában azonban ismét a "klasszikus" kutatás, a földön kívüli értelmes lények technológiai jeleinek megtalálása állt. Némi vita után az a konszenzus látszott kibontakozni, hogy a SETI az asztrobiológia része, lévén, hogy a technológia és a robotok is a biológiai lények termékei és az idegen AI-k megértéséhez először az idegen lények gondolkodását kell megértenünk, amihez viszont előbb saját gondolkodásunkat kell tudjuk elhelyezni a "lehetséges gondolkodásmódok" palettáján.

Az előadások között természetesen jelen voltak a rádiós SETI-vel foglalkozó jelenlegi projektek, illetve olyan új eszközök bemutatása, mint a tranzitgörbék vizsgálata, mellyel a gyanúsan nem természetes bolygótestek azonosíthatóak, vagy az olyan új üzenetküldési eljárások, melyek egyedi fotonokba vagy génekbe kódolják az információt. Több előadás foglalkozott hagyományos asztrobiológiai témákkal is: a mikrobális közösségekkel, vagy életindikátorok kutatásával.

Az elhangzott előadásokból készült teljes cikkeknek a SETI Institute az Astrobiology c. szakfolyóiratban fog tematikus számot dedikálni és tervezik a találkozó folytatását 2019-ben.

 

 

 

Újabb anyagok!

 

Új vezetőség az IAA Permanent SETI Committee élén

 

A SETI-kutatásokban végbemenő paradigmaváltásról

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése