Oldalunkon a Földön kívüli technikai civilizációk utáni tudományos kutatás témakörével szeretnénk foglalkozni.

 

A SETI, a "Search for Extraterrestrial Intelligence" angol nyelvű kifejezésből alkotott betűszó. Lehet így fordítani: Földön kívüli értelem utáni kutatás. Mindez azonban kissé félrevezető lehet, pontosabb lenne azt írni: az alapkérdés sokkal inkább az, hogy létezik-e egy, vagy több, Földön kívül létrejött, idegen, technikai civilizáció?  A SETI mint tudomány, elsőként erre az alapkérdésre keresi a választ oly módon, hogy az ilyen esetleg létező, Földön kívüli technikai civilizáció esetleges nyomai után kutat tudományos módszerekkel.

 

"A SETI viszonylag fiatal diszciplína, amelynek tárgya a Földön kívüli intelligencia - pontosabban technikai civilizáció - kutatása a tudomány különféle eszközeivel és módszereivel." - Almár Iván

 

Mit szeretnénk?

A SETI céljának fontosságát, módszereit, eddigi programjait és jelenlegi terveit (például Kína és Hollandia!), társadalmi hatásait, filozófiáját stb. magyarul, közérthetően és hitelesen összefoglaló blog, amely lehetőleg pontosan megadja a forrásokat is.

 

Miért szeretnénk?

Mert ilyen magyarul nincs, mert minden gondolkodó ember számára érdekes és fontos a probléma.

 

Milyennek szeretnénk?

Lehetőleg szabályos időközönként frissített honlap. Közöl eredeti cikkeket, SETI tárgyú fontos cikkek fordításait, könyv- és cikkismertetéseket, véleményeket, valamint előzetesen szűrt hozzászólásokat. Ha indokolt, akkor foglalkozhat az olyan határterületekkel is, mint az asztrobiológia, vagy az exobolygó kutatás. Felhívja a figyelmet máshol, például folyóiratokban, könyvekben, újságokban, tv-ben (esetleg filmekben) megjelenő, SETI tárgyú anyagokra, írásokra és közleményekre – esetleg kritizálja is azokat. Ha elérhető közelségben a témához kapcsolódó konferencia, vagy előadás lesz, arra is felhívja a figyelmet.

 

Újabb anyagok!

 

Dr. Almár Iván: az okostelefonok univerzuma

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!

 

SETI javaslat 1

 

SETI javaslat 2

 

SETI javaslat 3