Oldalunkon a Földön kívüli technikai civilizációk utáni tudományos kutatás témakörével szeretnénk foglalkozni.

 

A SETI, a "Search for Extraterrestrial Intelligence" angol nyelvű kifejezésből alkotott betűszó. Lehet így fordítani: Földön kívüli értelem utáni kutatás. Mindez azonban kissé félrevezető lehet, pontosabb lenne azt írni: az alapkérdés sokkal inkább az, hogy létezik-e egy, vagy több, Földön kívül létrejött, idegen, technikai civilizáció?  A SETI mint tudomány, elsőként erre az alapkérdésre keresi a választ oly módon, hogy az ilyen esetleg létező, Földön kívüli technikai civilizáció esetleges nyomai után kutat tudományos módszerekkel.

 

"A SETI viszonylag fiatal diszciplína, amelynek tárgya a Földön kívüli intelligencia - pontosabban technikai civilizáció - kutatása a tudomány különféle eszközeivel és módszereivel." - Almár Iván

 

Mit szeretnénk?

A SETI céljának fontosságát, módszereit, eddigi programjait és jelenlegi terveit (például Kína és Hollandia!), társadalmi hatásait, filozófiáját stb. magyarul, közérthetően és hitelesen összefoglaló blog, amely lehetőleg pontosan megadja a forrásokat is.

 

Miért szeretnénk?

Mert ilyen magyarul nincs, mert minden gondolkodó ember számára érdekes és fontos a probléma.

 

Milyennek szeretnénk?

Lehetőleg szabályos időközönként frissített honlap. Közöl eredeti cikkeket, SETI tárgyú fontos cikkek fordításait, könyv- és cikkismertetéseket, véleményeket, valamint előzetesen szűrt hozzászólásokat. Ha indokolt, akkor foglalkozhat az olyan határterületekkel is, mint az asztrobiológia, vagy az exobolygó kutatás. Felhívja a figyelmet máshol, például folyóiratokban, könyvekben, újságokban, tv-ben (esetleg filmekben) megjelenő, SETI tárgyú anyagokra, írásokra és közleményekre – esetleg kritizálja is azokat. Ha elérhető közelségben a témához kapcsolódó konferencia, vagy előadás lesz, arra is felhívja a figyelmet.

 

Újabb anyagok!

 

Új vezetőség az IAA Permanent SETI Committee élén

 

A SETI-kutatásokban végbemenő paradigmaváltásról

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése