Tabby csillaga újra aktivizálódott – nemzetközi összefogással vizsgálják a sötétedési folyamatot világszerte!

 

Mint ismeretes 2015-ben Tabby Boyajian, a Louisiana Állami Egyetem csillagásza vezetésével átvizsgálva a Kepler űrtávcső megfigyeléseit a Hattyú csillagképben rábukkantak egy 1480 fényév távolságban lévő, F típusú csillagra, amely általában konstans fényességű, de néha akár 22%-os elsötétedéseket is produkál. A két kiugróan nagymértékű elsötétedés időbeli távolsága 750 nap, ezért Boyajian (akiről időközben elnevezték a csillagot) „megjósolta”, hogy újabb 750 nap elteltével megismétlődhet a jelenség, ha azt a csillag körül keringő „valami” okozza. Ezért erre az időszakra, vagyis 2017 májusára nemzetközi megfigyelő hálózatot szervezett arra az esetre, ha a jelenség megismétlődik.

   Tegnapelőtt, 2017. május 19-én reggel a Fairborn Observatory csillagászai jelezték, hogy a csillag fényessége hirtelen 4%-ot csökkent, ami már figyelemre méltó. Boyajian mozgósította a hálózatot, amely a következő – különböző hullámhosszakon működő – távcsövekből áll:

Green Bank rádiótávcső

Swift űrtávcső a gammasugárzás mérésére

A Keck óriástávcső páros optikai és infravörös tartományra

ezenkívül kisebb optikai robottávcsövek hálózata.

A Tabby csillag nagy elsötétedései 2-7 napig tartanak, ami bőven elég arra, hogy fénycsökkenés idején felvegyék fénygörbéjét, továbbá a teljes spektrumát és annak változásait. Ez lehetővé tenné annak megállapítását, hogy az elsötétedéseket mi okozza.

   A mellékelt három képen rendre maga Boyajian asszony látható, majd a a Scientific American képe alapján a mostani elsötétedés kezdete, végül egy komplex ábra a pillanatnyi helyzetről a csillagaszat.hu honlapról átvéve.

   Bár már megjelentek az első találgatások a jelenség magyarázatával kapcsolatban, ezek ismertetésétől most eltekintünk. Amint már több eredményt tesznek közzé vissza fogunk térni a jelenségre.

                                                          Almár Iván