Tabby csillaga újra aktivizálódott – nemzetközi összefogással vizsgálják a sötétedési folyamatot világszerte!

 

Mint ismeretes 2015-ben Tabby Boyajian, a Louisiana Állami Egyetem csillagásza vezetésével átvizsgálva a Kepler űrtávcső megfigyeléseit a Hattyú csillagképben rábukkantak egy 1480 fényév távolságban lévő, F típusú csillagra, amely általában konstans fényességű, de néha akár 22%-os elsötétedéseket is produkál. A két kiugróan nagymértékű elsötétedés időbeli távolsága 750 nap, ezért Boyajian (akiről időközben elnevezték a csillagot) „megjósolta”, hogy újabb 750 nap elteltével megismétlődhet a jelenség, ha azt a csillag körül keringő „valami” okozza. Ezért erre az időszakra, vagyis 2017 májusára nemzetközi megfigyelő hálózatot szervezett arra az esetre, ha a jelenség megismétlődik.

   Tegnapelőtt, 2017. május 19-én reggel a Fairborn Observatory csillagászai jelezték, hogy a csillag fényessége hirtelen 4%-ot csökkent, ami már figyelemre méltó. Boyajian mozgósította a hálózatot, amely a következő – különböző hullámhosszakon működő – távcsövekből áll:

Green Bank rádiótávcső

Swift űrtávcső a gammasugárzás mérésére

A Keck óriástávcső páros optikai és infravörös tartományra

ezenkívül kisebb optikai robottávcsövek hálózata.

A Tabby csillag nagy elsötétedései 2-7 napig tartanak, ami bőven elég arra, hogy fénycsökkenés idején felvegyék fénygörbéjét, továbbá a teljes spektrumát és annak változásait. Ez lehetővé tenné annak megállapítását, hogy az elsötétedéseket mi okozza.

   A mellékelt három képen rendre maga Boyajian asszony látható, majd a a Scientific American képe alapján a mostani elsötétedés kezdete, végül egy komplex ábra a pillanatnyi helyzetről a csillagaszat.hu honlapról átvéve.

   Bár már megjelentek az első találgatások a jelenség magyarázatával kapcsolatban, ezek ismertetésétől most eltekintünk. Amint már több eredményt tesznek közzé vissza fogunk térni a jelenségre.

                                                          Almár Iván

 

 

Újabb anyagok!

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!

 

SETI javaslat 1

 

SETI javaslat 2

 

SETI javaslat 3