Újabb magyarázat a KIC 8462852 (Tabby csillag) rendkívüli fényváltozásaira

 

Tabetha Boyajian, a Yale csillagásza 2015 szeptemberében kezdte részletesen tanulmányozni a Kepler űrtávcső KIC 8462852 rejtélyes elhalványodásait. Azóta számos „természetes” magyarázat született a jelenségre, de egyikük sem bizonyult eléggé meggyőzőnek. A „mesterséges” magyarázat, vagyis egy idegen technikai civilizáció tevékenységének eredményére (megastruktúrák) utaló elképzelés ezért elég hosszú életű lett.

   Az egyik érthetetlennek tűnő jelenség a csillag folyamatos halványodása az elmúlt 100 évben (14%), amelyhez hasonlót korábban ilyen típusú csillagnál nem tapasztaltak a csillagászok. E jelenségre vetett fel nemrég egy merész hipotézist a Columbia és a Berkeley egyetemek csillagászaiból alakult csoport. A Monthly Notices-ben megjelent publikáció szerint mintegy tízezer évvel ezelőtt egy vagy több bolygótest zuhanhatott spirálpályán a csillagba. A csillag légkörében fékeződve gravitációs energia szabadult fel, amely felmelegítette, és ezáltal fényesebbé tette a csillagot. Magát a kifényesedést természetesen senki nem figyelte meg, de a csillag azóta is lassan halványodik, amíg végül eléri korábbi fényességét. Más szóval a KIC 8462852 olyan csillag, amely valamikor régen „felfalta” egyik bolygóját.

   Létezik ilyen? Általában csak olyan esetekre gondol a szakirodalom, amikor egy bolygó (vagy üstökös) belerohan a csillagába. Ezúttal az a feltevés, hogy a „felfalás” folyamata évszázadokig, vagy akár évezredekig tarthatott. Miután a bolygó teljesen megsemmisült, a csillag lassan visszahalványodik eredeti fényességére. (Ezt figyelték meg az elmúlt száz évben.) De elképzelhető, hogy az esemény során mégis fennmaradtak a bolygó nagyobb darabjai, vagyis a csillag körül törmelékanyag kering, amely időnként a csillagkorong előtt elhaladva nagyfokú elhalványodásokat is produkálhat. Ezt a hipotézist jelenleg többen preferálják a jelenséggel foglalkozó csillagászok közül.

 

Forrás: The Christian Science Monitor, 2017. január 13

                                                                                                       A.I.

 

 

 

 

 

Újabb anyagok!

 

A SETI-kutatásokban végbemenő paradigmaváltásról

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!