SETIklub új hírek

 

Exobolygó statisztika

 

Nemrég nyilvánosságra hozták a Kepler űrszonda első 4 évében felfedezett exobolygók hivatalos statisztikáját. Eszerint az űrszonda, amely a látómezejébe eső csillagok fényességét monitorozva kereste a csillag korongja előtt elvonuló bolygóikat, összesen 4023 exobolygó jelöltet talált, ezek közül 2335 igazoltan a csillag körül keringő bolygónak bizonyult. A jelöltek közül 50 olyan közel Föld-méretű égitest, amely az ún. lakható zónában kering. A félszáz jelölt közül legalább 30 valódi exobolygónak bizonyult.

   Megvizsgálták statisztikailag is a felfedezett exobolygó populációt. Két meglehetősen élesen elkülönülő csoportra bukkantak, mégpedig a sziklás Földek, illetve szuperföldek csoportjára, valamint a mini-Neptunuszokéra (lásd az ábrán a két maximumot). Ma még nem világos mi okozza ennek a két csoportnak a kiugró gyakoriságát a populációban.

 

Különös rádiósugárzás egy vörös törpe csillag felől

 

Még idén májusban történt, hogy az Areciboban működő rádiótávcső óriással mintegy 10 percen keresztül különös rádiósugárzást észleltek a FI Virginis = Ross 128 vörös törpe csillag irányából, amely alig 11 fényévnyi távolságban van tőlünk. A kvázi-periódikus, nem polarizált impulzusok erős diszperziót mutattak. Jelenleg nincs még rá magyarázat, hogy mi lehetett a sugárzás forrása és oka. Areciboban egyébként rendszeresen figyelik a közeli vörös törpe csillagok rádiósugárzását, köztük a Barnard csillagét is. Hasonló jelenséget eddig nem találtak.

                                                                            A.I.