A galaktikus rulett - hasonlat Stanislaw Lem: A katasztrófa-elv című esszéjéből

 

Stanislaw Lem: A Katasztrófa-elv (1983) Magyar nyelvű megjelenése - Stanislaw Lem: Az emberiség egy perce, Európa Könyvkiadó, 1988.  15. oldal.

…”Ha valaki évmilliárdokon át figyelemmel kísérné a galaktikák tömegét, és ezt rulettnek vagy virágszedőkkel benépesített mezőnek felfogva rájönne, hogy a csillagok és bolygók milyen statisztikus törvényszerűségeknek engedelmeskednek, végül meg tudná állapítani, milyen gyakorisággal keletkezik a kozmoszban élet, és milyen gyakorisággal jut el az evolúció odáig, hogy értelmes lények alakulhassanak ki.

Efféle megfigyelést végezhetne egy hosszú életű civilizáció, pontosabban csillagászainak egymást követő generációi. Ha azonban a virágos mezőre összevissza csapódnak be a lövedékek (azaz sűrűségük nem egy meghatározott középérték körül ingadozik, következésképpen nem kiszámítható), vagy ha a rulett nem "tisztességes", akkor nincs az a megfigyelő, aki "statisztikát készíthetne az értelmes lények kialakulásának gyakoriságáról a világmindenségben".

Ilyen statisztikát készíteni inkább „gyakorlatilag", semmint elvileg lehetetlen. Az ok ugyanis nem az anyag természetében rejlik, mint, mondjuk, a Heisenberg-féle határozatlansági reláció esetében, hanem "csak" a különböző, egymástól független és ráadásul más-más - galaktikus, sztelláris, planetáris és molekuláris - nagyságrendű véletlen sorozatok kiszámíthatatlan átfedésében. Ha a galaktikát olyan rulettnek fogjuk fel, amelyben "az élet a nyeremény", a játék nem lesz „tisztességes". „

 

 

 

Újabb anyagok!

 

A SETI-kutatásokban végbemenő paradigmaváltásról

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!