A galaktikus rulett - hasonlat Stanislaw Lem: A katasztrófa-elv című esszéjéből

 

Stanislaw Lem: A Katasztrófa-elv (1983) Magyar nyelvű megjelenése - Stanislaw Lem: Az emberiség egy perce, Európa Könyvkiadó, 1988.  15. oldal.

…”Ha valaki évmilliárdokon át figyelemmel kísérné a galaktikák tömegét, és ezt rulettnek vagy virágszedőkkel benépesített mezőnek felfogva rájönne, hogy a csillagok és bolygók milyen statisztikus törvényszerűségeknek engedelmeskednek, végül meg tudná állapítani, milyen gyakorisággal keletkezik a kozmoszban élet, és milyen gyakorisággal jut el az evolúció odáig, hogy értelmes lények alakulhassanak ki.

Efféle megfigyelést végezhetne egy hosszú életű civilizáció, pontosabban csillagászainak egymást követő generációi. Ha azonban a virágos mezőre összevissza csapódnak be a lövedékek (azaz sűrűségük nem egy meghatározott középérték körül ingadozik, következésképpen nem kiszámítható), vagy ha a rulett nem "tisztességes", akkor nincs az a megfigyelő, aki "statisztikát készíthetne az értelmes lények kialakulásának gyakoriságáról a világmindenségben".

Ilyen statisztikát készíteni inkább „gyakorlatilag", semmint elvileg lehetetlen. Az ok ugyanis nem az anyag természetében rejlik, mint, mondjuk, a Heisenberg-féle határozatlansági reláció esetében, hanem "csak" a különböző, egymástól független és ráadásul más-más - galaktikus, sztelláris, planetáris és molekuláris - nagyságrendű véletlen sorozatok kiszámíthatatlan átfedésében. Ha a galaktikát olyan rulettnek fogjuk fel, amelyben "az élet a nyeremény", a játék nem lesz „tisztességes". „

 

 

 

Újabb anyagok!

 

Dr. Almár Iván: az okostelefonok univerzuma

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!

 

SETI javaslat 1

 

SETI javaslat 2

 

SETI javaslat 3