A gigantikus műlesiklás - hasonlat Stanislaw Lem: A katasztrófa-elv című esszéjéből

 

Stanislaw Lem: A Katasztrófa-elv (1983) Magyar nyelvű megjelenése - Stanislaw Lem: Az emberiség egy perce, Európa Könyvkiadó, 1988.  11-12. oldal.

…”Einstein, a kvantummechnika indeterminizmusának makacs ellenlábasa, egy ízben azt mondta, hogy: "Isten nem kockázik a világgal." Vagyis szerinte az atomi jelenségeket nem irányíthatja a véletlen.

Kiderült azonban, hogy Isten valójában mégiscsak kockázik a világgal, éspedig nemcsak az atomok szintjén, hanem ami az életet és ezen belül az értelmes lények kialakulását illeti, a galaktikák, csillagok és bolygók szintjén is.

Kiderült, hogy létünket részben "a megfelelő helyen és a kellő időben" bekövetkezett katasztrófáknak, részben pedig annak köszönhetjük, hogy máshol és máskor nem került sor ilyenekre. Mire mi világra jöttünk, csillagunk és bolygónk már a biogenezis és az evolúció számtalan tűfokán átjutott, ezért ezt a tízmilliárd évet, amely a protoszoláris gázfelhő kialakulása és a homo sapiens keletkezése között eltelt, akár gigantikus műlesikláshoz is hasonlíthatjuk, melynek során egyetlen kaput sem volt szabad kihagyni.

Ma már tudjuk, hogy temérdek ilyen "kapu" volt, és hogy a pálya egyszeri elhagyása is elég lett volna ahhoz, hogy mi most ne legyünk, de nem ismerjük e kapuk közt kanyargó pálya „szélességét", más szóval nem tudjuk, milyen valószínűsége volt annak, hogy "hibátlan futással" jussunk be az antropogenezis céljába. „ …

 

 

 

Újabb anyagok!

 

A SETI-kutatásokban végbemenő paradigmaváltásról

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése

 

Tabby csillaga újra aktivizálódott!