Egy nagyon furcsa extragalaxisról

 

Jól ismert Kardasov még 1964-ből származó elgondolása, amely az általuk felhasznált energia mennyisége szerint osztályozza a fejlett technikai civilizációkat: az I. típusú a saját bolygója, a II. típusú a központi csillaga, végül a III. típusú a teljes galaxisa összes energiáját fel tudja használni különféle természetátalakító terveihez. A Kardasov I, illetve a Kardasov II típus esetében felmerültek már ötletek arra, hogy ilyenek létezhetnek, illetve a természetátalakítás eredménye (pl. Dyson szféra) megfigyelhető.

   Egy az ausztrál Swinburne Műegyetemen oktató, futurológus honfitársunk, Joseph Voros (Vörös József) májusban megjelent "On a Morphology of Contact Scenario Space" című tanulmánya végén félig-meddig komolyan felveti, hogy a képen látható, különös szerkezetű "Hoag objektum" (PGS54559) esetleg nem szokványos extragalaxis, hanem egy Kardasov III. típusú, igen fejlett civilizáció terméke is lehet.

   A galaxist Arthur Hoag még 1950-ben fedezte fel, de különleges morfológiájára azóta sem találtak még elfogadható természetes magyarázatot. Távolsága mintegy 400 millió fényév (a mellékelt képet a Hubble űrtávcső készítette). A szerző a cikkben felvet néhány javaslatot, hogy milyen vizsgálatokat kellene végrehajtani annak érdekében, hogy jobban megismerjük a Hoag objektum természetét.

                                          A.I.