ÚJ VEZETŐSÉG AZ IAA PERMANENT SETI COMMITTEE ÉLÉN

 

2021. szeptember 17-től új vezetése van a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia Állandó SETI Bizottságának. A jelenleg már kb. 60 taggal rendelkező bizottság a SETI egyetlen, valóban nemzetközi szervezete. Az új vezetést ezúttal levélszavazással választották meg a bizottság tagjai. Kikötés volt, hogy az elnök és a két alelnök különböző országokból jöjjön  (ezért két USA jelölt közül csak egy kerülhetett pozícióba).

 

Az olasz Maccone után Michael Garrett személyében újra európai elnöke lett a bizottságnak. Garrett professzor a manchesteri Jodrell Bank rádiócsillagászati Intézet igazgatója, asztrofizikus. Korábban a bizottság alelnöke volt. A leadott szavazatok 89%-át kapta.

Az egyik új alelnök az amerikai Andrew Siemion csillagász, a korábbi titkár, a Breakthrough Listen program vezetője. (Mellesleg nagyanyja révén részben magyar származású.) A leadott szavazatok 63%-át kapta. A másik alelnök Carol Oliver lett Ausztráliából, a SETI Bizottság régi, aktív tagja, de tisztséget eddig nem viselt. Oliver asszony inkább a SETI oktatási, ismeretterjesztési oldalát képviseli. Szintén 63%-ot kapott.

 

Némi probléma akadt az új titkár személyével kapcsolatban. Az eredeti jelölt, az amerikai Paul Shuch (korábbi alelnök) végülis nem vállalta el a titkári feladatokat. Helyette a kanadai Lori Walton lett a titkár.

 

Az új vezetőség a 2021-2023 évekre kapta a megbízást.

 

                                                                                                            A.I.

 

 

 

Újabb anyagok!

 

Új vezetőség az IAA Permanent SETI Committee élén

 

A SETI-kutatásokban végbemenő paradigmaváltásról

 

Dr. Almár Iván:  A Clarke-pálya, mint technomarker

 

Dr. Hargitai Henrik beszámolója a SETI Institute workshopjáról

 

Más nevet a SETI-nek?

 

Egyes baktériumok az Antarktiszon a légkör nyomelemeiből is megélnek!

 

A Fermi paradoxon megoldásai -szkeptikus szemmel

 

Az IAA SETI Bizottság videokonferenciával kiegészített üléséről

 

SETI Klub beszélgetés hanganyag 1.

 

Az IAA SETI Bizottság első videokonferenciája

 

Egy szimulált ETI üzenet  megfejtése